Chablis stelt zich zichzelf tentoon in Strip-vorm tot 29 mei

Hoe de minerale zuiverheid van de wijnen van Chablis vertalen in een strip? Dat was de uitdaging die enkele jonge Belgische creatievelingen aangingen. Een en ander kadert in een wedstrijd die georganiseerd werd in Brussel door de Wijnen van Chablis en dit voor de vijfde opeenvolgende keer. De originele tekeningen worden tentoongesteld in de lobby van het Radisson Blu Hotel tot en met zondag 29 mei.

Chabliswijnen zijn op basis van één druivenras, chardonnay, afkomstig van een uniek en kalkachtig terroir dat 150 miljoen jaar geleden tot stand kwam. Opmerkelijk is dat deze druif het pure en minerale van dit terroir perfect weet te illustreren. Deze beide fundamentele karaktertrekken artistiek vertalen en deze bijzondere impressies doen weerspiegelen is dan ook een hele uitdaging. Het pure en minerale van Chabliswijnen staat voor finesse, kristalheldere smaakimpressies, frisheid, energie en spanning. Chabliswijnen lijken te knisperen op de tong en laten aroma’s vrij van vuursteen en oesterschelpen. Ze bezitten ook zilte toetsen, accenten van jodium en opspattend zeewater, gekoppeld aan florale tonen en smaakimpressies van citrus en wit vruchtvlees. Dit pure en minerale wil Chablis elk jaar in de kijker plaatsen door het project « When Pure Chablis Meets Art », een wedstrijd waarin telkens een andere artistieke discipline aan de beurt komt. 

Het tiental wijnen uit Chablis illustreerde perfect de rijke diversiteit van het terorir van Chablis en de eigenheid van elke cru. Van de rijke bodems van de Petit Chablis op de plateau's en de heuveltoppen tot de Grand Cru's, waarvan er slechts 7 bestaan. Tussen beide uitersten hebben we de Chablis en de Premier Cru's, die we ondermeer in de Côte de Léchet, Vau de Vey ou Vaucoupin vinden.

“When Pure Chablis Meets Art”

De wijnen van Chablis zijn crispy fris op de tong. Ze roepen impressies op van silex en oesterschelp. In het palet vinden we een licht zilte toets, lentebloesems, citrus en witte vruchten. Hoie al deze aparte zintuiglijkheid en unieke aroma's omzetten in iets artistieks? Hoe deze zuiverheid omzetten in een originele creatie? Nochtans is het precies dat wat Chablis wil aan de oppervlakte brengen door het jaarlijkse project “When Pure Chablis Meets Art”, dat telkens weer wordt uitgeschreven voor een andere kunstdiscipline. 

Na de plastische kunst, de fotografie, het juweelontwerp en de food design, concentreert de 5de editie zich op de Stripkunst, Belgische kunst bij uitstek. En bij uitbreiding alle vormen van visueel vermaak. De criteria voor de selectie van de bekroonde inzendingen: een intelligente vertaling van de sterke punten van de Chablis - la pureté et la minéralité -, de originaliteit van het project, de technische vormelijke kwaliteiten (tekeningen, schriftuur van de kunstenaar…) en de impact van het geheel (esthetisch aspect, algemene appreciatie, overgebrachte emoties). Alle narratieve richtingen en grafische benaderingen waren welkom : verhalend, cartoonvorm, grafische romans,… realistisch, caricaturaal, ingekleurd, zwart-wit… “Het werd tijd, aldus de woordvoerder van de, Wijnen van Chablis, want de Stripkunst betekent echt wat in België en de resultaten zijn echt verrassend. Sommige tekeningen vertalen perfect de spirit van Chablis, maar ook de nederigheid van de wijnbouwer in verhouding tot de aarde en het terroir waarvan hij afhankelijk is." 

En de 3 winnaars van de “Prijs Pure Chablis 2016” zijn…

De drie laureaten van de Prijs Pure Chablis 2016 werden maandagavond 23 mei uitgereikt in het Radisson Hotel in aanwezigheid van de jury die bestond uit Sandrine Mossiat, Olivier Grenson, Marnix Verduyn, Toon Horsten, Serge Honorez, Frédéric Jannin en Daniel Couvreur, allen van dichtbij betrokken bij de wereld van de Strip. Omdat er dit jaar een ex-aequo uit de bus kwam voor de eerste plaats werd er uitzonderlijk geen Derde Prijs uitgereikt. De twee laureaten kregen behalve een trofee ook een geldprijs (€1000).

Student-artieste Alice Vissers (leerling stripverhaal en illustratie aan de Academie van Watermaal- Bosvoorde) is een van de twee laureaten die met de hoofdprijs gaat lopen. Zij doet dat met haar werk Jusqu’au bout du monde dans un petit bout d’univers, een poëtisch sciencefictionverhaal in 8 delen. De jury loofde haar creativiteit, fantasie, kleurgebruik en originele insteek van de twee meest opmerkelijke karakteristieken van Chabliswijnen. 

Artiest Alexandre Houbart gaat eveneens met de hoofdprijs lopen, met evenveel punten dan Alice Vissers, voor zijn werk « Amertume ».

Dit verhaal in 2 delen gaat over een erfgenaam van een wijndomein die zich realiseert dat de impressies puur en mineraal meer dan alleen maar woorden zijn. De jury loofde de pure belijning en het emotionele van het verhaal, van de nederigheid die nodig is om de essentie van het leven terug te vinden. 

Artieste Eleonore Ampuy ontving de tweede prijs voor haar werk « 150 millions d’années », een tekening in zwart-wit over de origine van de wijnstreek Chablis. De jury was onder de indruk van het technische aspect en het esthetische van de tekening, perfect gekoppeld aan de grote fundamentele karakteristieken van Chabliswijnen. 

De drie winnende werken van de Prijs « Pure Chablis 2016 » worden tentoongesteld en kunnen gratis bezichtigd worden tot en met zondag 29 mei in Hotel Radisson Blu, Wolvengracht 47 in 1000 Brussel.