Cru Bourgeois opnieuw naar 3-traps klassement

OlivierCuvelier

 

Met een grote meerderheid (78%) hebben de leden van de Alliance des Crus Bourgeois gestemd voor de herinvoering van een drieledig klassement vanaf 2020. Dit nadat de vorige poging om dergelijk historisch klasseringssyteem jammerlijk mislukte en aanleiding gaf tot een zware procedureslag.

Op dit ogenblik is er slechts één categorie: de Cru Bougeois (ordinaire): je wordt als médoc-domein, mits je voldoet aan het lastencohier, al dan niet toegelaten tot de club der Cru Bourgeois na een degustatieve proef. De neutrale degustatie-commissie werkt nu al enkele jaren voortreffelijk. Dat schept nieuwe hoop bij de kersverse voorzitter, Olivier Cuvelier (foto), dat het ditmaal wel zal lukken om zonder strubbelingen over te gaan tot een drieledig klassement.

Het klassement moet een soort piramide worden waar we bovenaan de Crus Bourgeois Exceptionnels vinden, in het midden de Crus Bourgeois Supérieurs en aan de basis de gewone Crus Bourgeois, althans zo was het historische klassement dat in 1932 werd gelanceeerd. Er werd niet bevestigd dat de oude terminologie zal bewaard blijven.

Hieronder de ‘Exceptionnels’ van 2003, het klassement dat nadien door de rechtbank werd teniet gedaan. Ook goed om weten is dat enkele toppers zoals Gloria en Sociando-Mallet nooit lid zijn willen worden van de Alliance. 

In 2003 waren er 490 kandidaten maar slechts 247 kregen toen het predikaat Cru Bourgeois mee. Anno 2016 hebben 290 domeinen het recht zich Cru Bourgeois te noemen. (dr)


Crus Bourgeois Exceptionnels (2003)

Château Chasse-Spleen (Moulis-en-Médoc)  
Château Haut-Marbuzet (Saint-Estèphe)
Château Labégorce Zédé (Margaux)
Château Les Ormes-de-Pez (Saint-Estèphe)
Château de Pez (Saint-Estèphe)
Château Phélan Ségur (Saint-Estèphe)
Château Potensac (Médoc)
Château Poujeaux (Moulis-en-Médoc)
Château Siran (Margaux)