Giro-tijdrit naar historische wijnstad Montefalco

Montefalco credits@ArnaldoCaprai

En ja,in Montefalco wordt wijn gemaakt van een lokale druif, de Sagrantino. De wijn, de Sagrantino de Montefalco was bijna een stille dood gestorven. Maar producent Arnaldo Caprai behoedde de wijn voor de vergetelheid. Hij geloofde dat men er uitstekende droge monocépage van kon maken – anders dan de zoete wijn van gedroogde druiven die veel zijn buren produceerden. Hoewel de wijn, met zijn hoge zuren, stevige tannine en aards karakter, nu een zekere bekendheid geniet, hopen de luttele bewoners van het historische stadje Montefalco vooral op meer toeristen dit jaar. Die bleven de laatste seizoenen weg nadat aardbevingen het centrum van Italië troffen. Ook Montefalco deelde in de klappen, maar we spreken dan over scheuren in gebouwen, niet over slachtoffers. Vandaar dat de Giro het stadje met deze tijdrit een hart onder de riem wil steken. Vandaag (16/5/2017) zal er een hele schare wielerfans de stad ontdekken, hopelijk gevolgd door een kolkende massa toeristen deze zomer.

Iets meer misschien over de wijn die hier wordt geproduceerd. “Het hoge tanninegehalte maakt dat het niet makkelijk is om grootse wijn te maken van Sagrantino,” schrijft Italië-kenner Roeland Verbist in zijn boek 'Saluté'. “Het fruit in de wijngaard heeft een perfecte verzorging nodig en moet bij een optimale rijpheid geplukt worden. Maar als alle factoren goed zitten heb je ook werkelijk een topwijn.”

Behalve Arnaldo Caprai, worden tegenwoordig ook Tabarrini, Romanelli, Scacciadiavoli, Fattoria Colsanto en andere genoemd.

Gelukkig zij die zo’n topwijn kunnen kraken bij het overlopen van het verslag van deze Giro-etappe. En we duimen alvast voor een spannende ontknoping tussen Tom Dumoulin en Nairo Quintana. (dr)