Nut en onnut van de Tournée Minérale

Jeugddrinkt©Kurkdroog

Het onnut overheerst. En het waarom legde leverspecialist Dr Michael Apstein uit op de blog van Decanter begin januari 2016 onder de titel 'The Science of a Dry January'. Centraal in de uitleg staat de aanmaak van het enzyme ADH4.

Om kort te gaan: de menselijke lever is perfect bestand tegen de verwerking van (gemiddeld) 75 centiliter wijn per dag. Niet toevallig heeft zo’n fles dus die afmetingen. Na 24 uur is alle alcohol verwerkt en kan de lever weer met een propere lei herbeginnen. Nu, een hele fles is niet wat de meeste wijnliefhebbers drinken. Zij drinken drie glazen (175 cl) per dag. Dat is iets minder dan de helft van een fles.

‘A New Year Detox’ wordt zo'n Tournée Minérale wel eens genoemd (een maand onwennen of ‘ontgiften’ na Nieuwjaar) en heeft als voornaamste effect dat je achteraf sneller dronken bent. Plus het risico dat je zoals bij een dieet na afloop nog meer gaat verzetten. Blijf lezen, we leggen verder uit waarom.

Onze raad: hou je aan vaste regels en kies voor kwaliteit in plaats van voor plonk. Liever 3 glazen goede wijn dan 5 glazen goedkope rommel voor hetzelfde geld. Want in rommel zitten nu eenmaal meer onzuiverheden.

Welke regels zijn belangrijk:

• Drink liever regelmatig twee, drie glazen per dag dan niets in de week en veel in het weekend.

Waarom? Regelmatig drinken stimuleert de lever om alcohol dehydrogenase (ADH4) aan te maken: en dat is precies het enzyme dat maakt dat de alcohol afgebroken raakt. Enkel de mens en drie andere door de natuur uitverkoren primaten maken dit enzyme aan. (By the way: andere dieren (zoals vogels) durven niet eens fruit te eten dat op de grond gevallen is: de suikers beginnen te fermenteren en er zit dus wat alcohol in.). Kortom: wie soms niets drinkt en soms veel heeft sneller een intoxicatie ofte is sneller dronken dan wie regelmatig drinkt omdat er minder van het enzyme ADH4 wordt aangemaakt. 

Drink rustig, dan komt er minder alcohol in het bloed, zelfs in absolute termen.

Drink tijdens het eten, dan helpt de maagwand mee aan het oplossen van de alcohol.

• Het vermogen van je lever om het enzyme aan te maken vermindert met de leeftijd. Als je ouder wordt, kan je dus beter wat minder gaan drinken. Je wordt ook sneller dronken omdat je lichaam minder water bevat en meer vet dan bij jongeren. De alcohol kan minder verdund worden door het lichaamswater, omdat er gewoon minder is.

Kijk naar het alcoholpercentage. Er is een enorm verschil tussen een fles wijn van 13% en eentje van 15%. Twee glazen wijn (samen 0,35 l) van 13% brengen bij een man van 80 kg 0,042 vol% teweeg in zijn bloed. Bij 15% wordt dat 0,053 vol%.

Maar de bewering dat een maand zonder alcohol leven goed is voor de lever is wetenschappelijk niet bewezen, en fysiologisch onjuist. Het enige dat zeker is, is dat je nadien sneller dronken zal zijn. Wie na de maand herbegint met drinken zal het rustig aan moeten doen. Eerst één glas per dag, nadien opbouwen tot 2 voor vrouwen, 3 voor mannen. En koop alleen goede wijn, of echt lekker bier. (dr)

Hier lees je het oorspronkelijke artikel van Dr Michael Apstein
http://www.decanter.com/learn/is-dry-january-beneficial-287019/?utm_sour...