Proefpanel: Pedro Ballesteros MW, Dirk Rodriguez en César Romàn

 

Gratavinum ‘Fermentat i creat en Amfores’, Priorat -  95%

Meditatiewijn. Erg geconcentreerd met impressies van bosbes en wilde kruiden, fris en evenwichtig, groots, zuiver, toets van cacao, maar geen gebrande koffie, toast of andere eikinvloeden. Dit is de puurheid van amforenwijn.

Info producent/ Orizonte.be

 

 

Sierra Cantabria (Viura), Rioja 2012 - 93%

Gastronomisch, rijk, vet, fijn, ingehouden, evenwichtig. Met minerale afdronk. Een grootse wijn, die een nieuw licht werpt op de Viura. Denk aan gesausde vis.

Info producent.

 

 

 

Lan Culmen, Reserva 2010 - 93%

Neus met geraffineerd hout. In de mond merkwaardige mix van rijp fruit en zuren. Gevoel van sucrositeit. En dan weer fris in de afdronk.

Info producent.

 

 

 

Gorges (Blanchart), Muscadet de Sèvre et Maine 2010 - 90%

Wie denkt dat elke Muscadet een simpel wijntje is, proeft best eens deze Gorges. Ragfijne fruitneus met (inderdaad) een vleugje witte meloen. In de mond levendig en fris met een aangename zilte afdronk. Indrukwekkend

Delhaize, €9,99

 

 

 

Parés Baltà ‘Blanca Cusine’ Reserva, Brut Nature,  Cava - 90%

Toast-impressie en kleur van reserva-wijn, broodgist, bloemen. In de mond persistent bubbelend, maar ook complex met retour van steenfruit. Gastronomische cava met een sterke persoonlijkheid.

Info producent

 

 

 

Indigena, Garnaxa Blanca (bio), Penedès 2013 - 89%

Een witte grenache zoals u hem zelden in het glas krijgt: droog, floraal, recht–door-zee, met na schudden wat wit steenfruit. Lichtjes kruidig ook (mediterrane invloed). In de mond puur en fris.

Univinum, €9,75

 

 

 

Massara, Verduno Pelaverga 2012 - 88%

Fris en krachtig tegelijk, licht van kleur, maar dat vervalst het beeld, want de wijn is erg diep en krachtig. Lijkt een bourgogne maar met een eigen stijl. De pelaverga-druif zou een afrodisiacum zijn. En is dat niet, dan blijft de wijn op zich de moeite waard.

Info: Opera Buffa (Steven Cuppens)

 

 

 

Dolç d’Englora, Monsant 2009 - 87%

Zoet en toch fris, met verrassende fruittoets van rode pruimen. In de mond diep en lang met fijne retour van amandelen.

El Olivo, €15,99

 

 

 

Ollieux-Romanis, Corbières Blanc, Cuvée Prestige 2013 - 86%

Aromatisch, impactvol, maar ook kruidig in de afdronk, allicht vanwege het gebruik van hout. Eerder bij gevogelte en wit vlees dan bij vis.

The Secret Wine Garden, €16,00

 

 

 

4 Rayas Sauvignon, Rueda 2014 - 84%

Duidelijk nieuw-zeelandse stijl, met vers gemaaid gras en buxus-toetsen. Na walsen exotische fruit. Ook in de mond erg fris. Perfect bij slaatjes, geitenkaas en rauwe, niet-vette vis.

Info Agricola Castellana, ± €6,85