"When Pure Chablis meets Art" : de laureaten van de Editie 2017 zijn bekend

Voor het 6de achtereenvolgende jaar moedigt het Bureau Interprofessionnel des vins de Bourgogne Belgische kunstenaars en creatievelingen aan met de jaarlijkse wedstrijd ‘When Pure Chablis meets Art’​.

Na de plastische kunsten, de fotografie,  het juweelontwerp, de food design en het striptekenen, zijn de digitale kunsten nu aan de beurt om de Zuiverheid en de Mineraliteit eigen aan de wijnen van des Chablis in de verf te zetten. Een twintigtal kunstenaars en studenten namen deel aan de editie 2017. Bij hun grensoverschrijdend werk moesten ze gebruik maken van minstens 1 digitale tool : fotografie, illustratie, typografie, video, muziek …De drie laureaten van de Prijs 'Pure Chablis 2017' werden maandag avondll. gelauwerd in het Hotel Sofitel Le Louise te Brussel.

De eerste prijs (€1000) werd toegekend Samy Belabes pvoor de lichtinstallatie ‘Le Corps et l’Esprit’ : “Het concept van dit werk komt uit mijn interpretatie van het begrip ‘Lichaam en Geest’. Zuiverheid gaat over een staat van perfectie. Het minerale is daarentegen een soort van fataliteit want zijn staat is onwrikbaar. (…) Het licht versterkt het gevoel van Zuiverheid, dus van de Geest. Het Minerale heb ik voorgesteld door een marmerstructuur, ook gebruikt omdat zijn glans het licht weerkaatst.”  Voor de jury pro is het werk zowel conceptueel, creatief als esthetisch een voltreffer. "Het is een lichtinstallatie die dankzij het doorzichtige effect met het licht speelt. Licht is per definitie een bron van leven en puurheid. Het object bevat een gemarmerd gesteente en marmer is gemetamorfoseerde kalksteen. Dit werk combineert dus het Pure en Minerale op een voorbeeldige manier, uiterst trefzeker. Het onderwerp is raak, de uitvoering creatief en het resultaat bijzonder esthetisch. Samengevat: pertinent, esthetisch en mooi!"

De Tweede Prijs (€650) was weggelegd voor aan Kévin Kévers voor de animatie ‘If Art could create Wine’. Het werk mixt eenvoud, elegantie en frisheid aan het gebruik van simpele bewegende en duidelijk herkenbare vormen.  
Te zien via https://www.youtube.com/watch?v=lK-NFoIINwQ

De Derde Prijs ging naar Océane Huertas voor de illustratie ‘Pure & Classics’, een beeld dat samengesteld werd rond twee assen: de typografie en de illustratie. De typografie doet denken aan reclameborden uit de jaren ’30-40. De illustratie zelf is dan weer veel moderner en richt zich op het essentiële. Het beperkt aantal visuele elementen onderstreept de waarde die wordt gehecht aan de Zuiverheid en de Mineraliteit van de Wijnen van Chablis.

De vakjury 2017 was als volgt samengesteld:

  • Joël Jacob : gediplomeerd in zeefdruk (ENSAV), kunstenaar, consultant en architect van Transmedia. Na directeur van de afdeling computergraphics aan de Haute Ecole Albert Jacquard werd Joël Jacob mede-oprichter en coördinator van de Master in Architecture Transmedia.
  • Michel Verlinden : freelance journalist en vaste medewerker van diverse Belgische kranten, magazines en websites, publiceerde Michel Verlinden reeds meerdere werken bij uitgeverij Racine. Geliefde onderwerpen zijn gastronomie en beeldende kunst.
  • Juliette Cavenaile : gediplomeerd in visuele communicatie en grafiek (La Cambre) en mede-oprichtster van de internationale studio Base Design, is Juliette Cavenaile momenteel productiedirecteur bij Anouk & Co
  • Laurence Soetens : gediplomeerd in de journalistiek, oprichtster van de restaurants Kika en Kaki, food designer en web developer via haar label Food Fiction, geeft Laurence Soetens ook workshops aan de opleiding Master Accessoires van La Cambre.
  • Jurgen Rogiers : gediplomeerd in de afdeling film en fotografie (NARAFI), gespecialiseerd in portretten en speciale effecten, werkt Jurgen Rogiers zowel voor de pers als reclamebureaus. Hij geeft les digitale fotografie in het laatste jaar fotografie aan Crescendo CVO in Lier..
  • ZvonocK: gediplomeerd in beeldvorming (INSAS), bijgenaamd « Light Knight », is ZvonocK zowel fotograaf, directeur fotografie voor film en reclame als lichtontwerper voor het theater. Hij staat bekend om zijn speciale effecten en werkt voor Théâtre des Martyrs, le Varia …

Alle werken kunnen nog bezichtigd worden tot zondag 4 juni, in het Sofitel Le Louise, Guldenvlieslaan 40 te 1050 Brussel.

Voor meer info over de wijnen van Chablis: www.chablis.fr